Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Dobrodružství v zemi Nikoho

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 21. 4. 2009, celkový počet příspěvků: 14.
kubino Redaktor
#1 | Vloženo 21. 4. 2009 21:05Tak vážení a udělám BUM, už dlouho jsem nezaložil nějaké to téma tady tak se to chystám rozproudit.
Včera jsem na jeden nádech dočetl Dobrodružství v zemi Nikoho a vyvolalo v mém nitru spoustu věcí k diskusi.
Například jak Vládův otec mu neustále zakazoval chodit ven, myslím si, že takový otec asi nebyl zrovna správný. Neřeknu zákaz třeba na měsíc, ale on nemohl ven skoro půl roku, to je teror, a ještě mu zakazoval kamarádit se s Vinckem, jaký vy na to máte názor?

Ona Země Nikoho, s velkým N, víte mě to připomíná tak trochu oblast Srbska, jestli víte kde to je, myslím tím Srbsko u Berouna, Malou Ameriku a tak, určitě někteří znají, co myslíte?

Na knize mě asi velmi překvapila Foglarova narážka na romskou problematiku, nutno podotknouti, že ty problémy s nimi byli už hodně dávno Nnyní se tato otázka objevuje stále častěji. Byl to foglarův záměr tam tento problém ukotvit? Nebo spíše jen náhoda - těžko říct, do hlavy mu nikdo z nás nevidí:-)

A nyní si ještě neodpustím okomentovat Zelené vesty. Tím myslím ty výrostky, kteří neustále chodili opilí, a dokonce vyloupili jeden obchod a Vláda byl toho svědkem, pak také svědčil na policii kvůli tomu. Ovšem to byli jen někteří ze Zelených vest, jiní se jenom tak poflakovali po městě, mě to něco připomíná, a to zejména hodně lidí z naší školy, jejichž jediná starost je kdy vyhrají 5 level nějaké hry, o přírodu ani nezavadí.
Ovšem v závěru se zelené vesty projevili kupodivu odpovědně, pomohli chlapcům, kteří spadli do díry po zemětřesení, dostat se nahoru a tím jim zachránili život. Z pohledu těch chlapců to byli nepřátelé, ale oni to ve skutečnosti třeba byli zodpovědní a slušní lidé, jenom tam byl velký generační rozdíl a proto na ně ta kritika, těžko říct. No a váš názor?

Já se musím omluvit za ten dlouhej sloh, ale já bych to potom zapomněl zase. A to je to krásné, že to zapomenu, protože kdybych si to pamatoval, bylo by zbytečné foglarovky číst znovu. :-)
Paja Administrátor
#2 | Vloženo 21. 4. 2009 21:29Země nikoho určitě měla nějaký reálný vzor. A lomy Amerika a Mexiko by to klidně mohly být. Na druhou stranu, svou pozicí u města, bych také zmínil JZ část Prahy – tedy známé Prokopské údolí, Barrandov.

Romská problematika není pro Foglara typická. Ale když si uvědomíme, kdy Dobrodružství v Zemi nikoho psal, tak to sedí. Román je z 60. let a právě tehdy bylo v ČSR zakázáno Romům kočování a rozhodnutím vlády byli rozptylováni do měst. Začala tak vznikat romská ghetta, jak je známe dnes. Foglar dost často umisťoval do svých knih aktuální problémy, tak asi proto.

Zelené vesty byly a asi i budou. Ale nutno přiznat, že ti, kteří se zajímají jen o svoje PC hry, jsou mnohdy ti nejslušnější. Některé nezajímají ani ty hry, a dělají pak jiné věci…
Jejich odpovědný přístup mi přijde trošku jako zázrak. Spíše bych to nečekal, ale někdy těžká situace dovede přimět i ztracené případy k nějaké smysluplné činnosti.
kubino Redaktor
#3 | Vloženo 21. 4. 2009 21:35Mě právě ten konec strašně překvapil, jak ochotně a slušně začali pomáhat a když je zachránili jak jim i snad popřáli dobrý den a tak... No zelené vesty v dnešním provedení můžeme označit třeba příznivce Dělnické strany ale takových lidí se najde mnoho.

S těmi aktuálními problémy máš pravdu, s těmi romy mě to ale nenapadlo, ale třeba v Hochách od Bobří řeky zejména pak v druhém dílu hochů je popisování politické situace více než zjevné.
Paja Administrátor
#4 | Vloženo 21. 4. 2009 21:43Dobrodružství v Zemi nikoho je také zajímavé, co se týče vydání. Je to jediná foglarovka, kterou vydalo SNTL. Proč to v roce 1990 učinilo, nevím. Jisté je ale, že foglarovky zrovna technická literatura nejsou.
kubino Redaktor
#5 | Vloženo 21. 4. 2009 21:55To je velmi zvláštní, možná ti trilobiti je k tomu mohli vést, nebo prostě udělali změnu, že vycítili, že by na tom mohli vydělat... opravdu záhada:-)
jiggi Moderátor
#6 | Vloženo 22. 4. 2009 14:42Já taky hraju počítačové hry.

Neznamená, že když se člověk nechová jako Mirek Dušín, tak musí být špatný. Kamarádím s hodně lidma, kteří třeba za každým třetím slovem mají nadávku, ale přitomjsou to často chováním ti nejslušnější lidi v okruhu jednoho kilometru.

Ale o tom jsem se už zmiňoval.

Země Nikoho: Jedna z nejlepších foglarovek, propracovaná psychlogie postav a podobně.
Jan Redaktor
#7 | Vloženo 22. 4. 2009 21:11No já také hraju PC hry, ale o tomhle toto fórum není. :-)
Dobrodružství v Zemi nikoho se mi také líbí, jenom mi přijde poněkud podivné postavení a chování klubu Ontaria.
Nevím, jak vy, ale mě přijde, že jsou foglarovky jakoby rozdělené do několika fází podle to, kdy byly napsány nebo vydány. A knížky napsané v každé té fázi se od sebe jaksi dost liší. Aspoň já to tak pociťuju.
Paja Administrátor
#8 | Vloženo 22. 4. 2009 22:08Jan
Svým způsobem máš pravdu. Myslím, že taková myšlenka byla publikována v nějaké knize, které vyšla v roce 2007 k výročí Jestřába, ale nevím přesný název.
jiggi Moderátor
#9 | Vloženo 23. 4. 2009 15:59Jan
To je pravda, jde spíš ale o literární praxi Jestřába...

Ontario: Mě naopak vůbec nepřekvapilo. Mnoho lidí, kteří se navenek neprojevují záporně ale kladně mají přitom schováno dost much, který zase nemají ti ostatní. Zkrátka, když někdo mluví naprosto spisovně, nemusí být ve všem dobrý. Ale zase je fakt, že když ti někdo vykrade klubovnu (i když vlastně vydíráš), asi to není moc příjemný.
Jan Redaktor
#10 | Vloženo 23. 4. 2009 16:29Paja
Je to knížka Záhady a tajemství Jaroslava Foglara od Miloše Zapletala, kterou zrovna právě čtu a dozvídám se tam spoustu zajímavých věcí, o kterých jsem neměl dřív vůbec žádné tušení. Jsou to tzv. tvůrčí etapy, kterých měl Jestřáb celkem sedm - to jsem měl právě namysli.

Jiggi
Souhlas. :-)
Paja Administrátor
#11 | Vloženo 23. 4. 2009 16:34Jan
OK, to sedí. Tu knížku mám hodně rád. Je pěkně udělaná - a především jinak, než ostatní, co mapují život a tvorbu JF.
Jan Redaktor
#12 | Vloženo 23. 4. 2009 16:37No u mě je to první knížka, co čtu o Foglarovi. Nepočítám Život v poklusu. Jen mě udivuje, jak mohl Miloš Zapletal napsat tak zajímavou a obsáhlou knížku, jako je tato.
Rychlonozka Člen
#13 | Vloženo 5. 5. 2009 14:23Mě právě taky překvapilo to Ontario s tím, že se chovají jako Rychlé Šípy, ale pak takhle vydírají. Momentálně to čtu, sice podruhé ale už nerušit jde se pokračovat.
tomas fiala Redaktor
#14 | Vloženo 14. 8. 2009 21:09Mám vydání z roku 1969 od Olympie. Škoda, že druhá vlna vydávání Foglarovek trvala jen tak krátce. Bydlím v Třebíči, ale to vydání jsem získal v Brně na exkurzi.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.