Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Eldorado č. 19 – září-říjen 2010

Diskusní fórum · Časopis Eldorado, téma založeno: 3. 10. 2010, celkový počet příspěvků: 35.
Molka Člen
#1 | Vloženo 5. 10. 2010 15:20Zdravím, zatím jsem poslední číslo prolistoval a doporučil bych nepoužívat podtržení a vycentrování v nadpisech. Vhodnější by bylo použít pro nadpisy bezpatkové písmo - třeba Arial a číslování stran hodit vpravo / vlevo. Na obálce římská trojka (III) vypadá v pří letmém pohledu k číslu 19. jako už stojedenáctý ročník Eldorada. Poslední doporučení směřuji k počtu stránek. Je lepší snažit se dodržet počet stran na čísle dělitelném 4, lépe 8. Při vytištění toto číslo tak nějak končí nekončí - ve výtisku na oboustrannou položenou A4 jsou tam tak nějak dvě poslední stránky prázdně.
Držím palce do dalších čísel a pokud čas dovolí tak napíši možná i něco k obsahu vašeho Eldorada.
Marty Člen
#2 | Vloženo 5. 10. 2010 17:09Kubino, my ale nejsme žádná velká firma :-P
kubino Redaktor
#3 | Vloženo 5. 10. 2010 21:53Marty
Že by nadsázka pane spisovateli? :-)
Molka
Děkuju za dobrou připomínku, ta čísla stránek nás nikdy nikoho nenapadla, že by měla být dělitelná osmi či čtyřmi, já si Eldo nikdy netiskl, tak mě to ani nedošlo:-) To změníme. Co se týče nadpisu, ten je vždy výraznější u názvu článku, a úplně všude, v každém tištěném médiu, i na internetu. Konkrétní umístění čísla stránky bude součástí nové podoby, na které se pracuje zatím orientačně.
Kawi Redaktor
#4 | Vloženo 5. 10. 2010 22:03Nad počtem stránek jsem už tuhle přemýšlela, ale je to občas docela složité narvat do tohoto počtu. Pokud bychom se už ta toto vrhli, asi by to chtělo na poslední stranu něco typu komiks, prostě aby tam jen nekončil poslední článek... To by vypadalo alespoň podle mě trochu divně.
Molka Člen
#5 | Vloženo 6. 10. 2010 21:13Zdravím.
ad Kubino) U nadpisů jsem nezmiňoval zvýraznění / nezvýraznění, ale „doporučil bych nepoužívat podtržení a vycentrování v nadpisech. Vhodnější by bylo použít pro nadpisy bezpatkové písmo - třeba Arial“ - pro zvýraznění se nehodí podtrhávání (to přežívá z dob kdy na stolech spisovatelů byly psací stroje), ale zvětšení velikosti písma a použití tučnějšího typu písma – třeba Arial Black (je lepší než jen ztučněný Arial).


Ještě ke grafické stránce posledního čísla. Občas se najde článek, kde na konci řádků jsou spojky – třeba „a“, někde první slova věty „. I“, „. První“ – viz. třeba strana 13. To se dá vyřešit pomocí tzv. nedělitelných mezer.

Před lety sepsal Jiří Řeháček brožurku „Můj malý časopis“. Můžete pro potřebu redakce a časopisu stáhnout na adresách ZDE a ZDE. Prosím nešířit odkaz dále.
Moderátor kubino: Opraveny odkazy
kubino Redaktor
#6 | Vloženo 6. 10. 2010 21:31Děkuji za oba odkazy, vypadá to jako zajímavá "příručka", určitě se na to podívám i s korektorkou Kawi. S tím podtržením je to možná pravda, o tom popřemýšlím. Ještě jednou děkuji za podněty, pomáhá nám to ke zlepšení nás všech a našeho společného díla.:-)
Kawi Redaktor
#7 | Vloženo 6. 10. 2010 21:58Nedělitelné mezery mají tu nevýhodu, že pokud se dávají automaticky, tak i za A nebo O, které podle pravidel na konci řádku být můžou (vím, to kvůli BS), souhlásky by samozřejmě na konci řádku být neměly, ale dávat to tam ručně, to by byla neuvěřitelná práce. Kdyby byly i za A (kterých je hrozně moc) vytvořilo by to zase moc velké mezery (až takové, že by nebyly hezké) v textu, když je zarovnáván do bloku, nikoli třeba vlevo. Je to tak trochu dilema, které menší zlo zvolit. Osobně jsem ta původně ty pevné mezery měla, ale nevypadalo to vůbec dobře (třeba proto, že tato mezera se nenatáhne při zmíněném zarovnávání do bloku, takže mezi většinou slov jsou velké mezery a mezi dvěma - předložkou a nějakým slovem - zase naopak malá).
Molka Člen
#8 | Vloženo 7. 10. 2010 8:55Ad Kawi) Ono je to s těmi písmenky na konci řádku složitější. Asi nejvíce důležitou věcí je sjednocení zarovnávání a samotných písmen na konci řádků v celém časopise. Třeba strana 11 a 12 je podle mne v tomto docela OK, ale u strany 13 už tomu tak není. Spojky na konci řádků – nějak mám v paměti, že sice „a“ je možné nechávat, ale někde se to nedoporučuje. Osobně se snažím nenechávat (když to jde) ani jedno slovo po čárce a dvouznakové předložky, ale to záleží na textu. Ještě se podívám do příruček, ale ani na netu není odpověď na „a“ jednoznačná.
Mezery – vzniklé mezery se dají řešit při finální úpravě pomocí změny síře písmen a rozestupů znaků. Když se to nepřežene tak čtenář nic nepozná, ale zda je tahle „vymoženost“ v MS Wordu to nevím, moc ten program neznám.

Jako prase kostí: „Jednohláskové neslabičné předložky K, k, S, s, V, v, Z, z, slabičné O, o, U, u a spojky I, i, A nesmějí stát na konci řádky. Výjimku tvoří spojka a, která na konci řádky být může. Výjimečně mohou stát tyto předložky a spojky na konci řádků v mnoha sloupcové sazbě.“

Dokument k textům z ČVUT: „Na konci řádku nesmí zůstat jednopísmenná předložka (v, k, o, u) či spojka (i, a).“

Formální úprava maturitní práce: „Na konci řádků by neměla zůstat jednopísmenná předložka (v, s, k, z, u, o), nejlépe ani spojky (i, a). Toho lze docílit použitím tzv. pevné mezery (Shift+Ctrl+mezerník).“
Rychly Kelt Člen
#9 | Vloženo 8. 10. 2010 20:41Nejslabší hlavička je myšleno co? Obsah nebo grafická podoba titulku?
Skautik Člen
#10 | Vloženo 8. 10. 2010 21:50Je tím myšlena grafická podoba hllavičky :), zkrátka jakýsi nadpis rubriky - to co vytvořila Kawi.
Molka Člen
#11 | Vloženo 8. 10. 2010 22:04Spojky a předložky na konci řádků - co na to typograf

Jan Havelka – Počítačová typografie:
Na konci řádky nesmí zůstávat jednohláskové předložky a spojky s výjimkou spojky „a“ psané minuskulí; tzn. „A“ se nesmí oddělit, „a“ se oddělit smí.
V sazbě širší než 30 písmen by na konci řádky neměly zůstávat ani ostatní spojky a předložky, přestože to ON 88 2503 výslovně nezakazuje.
Kawi Redaktor
#12 | Vloženo 9. 10. 2010 0:09Jinak z té hlavičce, snažila jsem se co nejvíc vycházet z toho, co mi dodal Rychlý Kelt, tedy písma a obrázku. Ta žlutá barva, co jsem použila já, je však vpravdě příšerná. Ale jinak pro autora, možná bych pouvažovala ještě o názvu rubriky, současný název se mi zdá takový divný...
Rychly Kelt Člen
#13 | Vloženo 14. 10. 2010 18:28Pro western součastnosti jsem upravil název i grafickou podobu hlavičky. :-)
Kawi Redaktor
#14 | Vloženo 14. 10. 2010 23:17Skvělé! Těším se. A kdyžtak příště to piš podle šablony pro Eldorado a v OpenOfficu, ať z toho korektor nevyletí z kůže. :D
Rychly Kelt Člen
#15 | Vloženo 15. 10. 2010 0:51Kawi
To mi nikdo neřekl v čem to mám psát.. Polepším se... :-)
<  1  2  >
Toto téma je uzamčeno, není možno přidat příspěvek.