Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Záhadná fotografie ze Stínadel

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 2. 11. 2010, celkový počet příspěvků: 25.
zdenek Člen
#1 | Vloženo 11. 1. 2011 15:444 Best Molka: Máte pravdu, JF nebyl autorem Biografu, ale celý text si opsal do sešitku. Tak moc se mu ten popěvek líbil. Proto myslím stále platí, že "v básni Biograf je naopak Foglar takový, jaký ve svých klukovských letech opravdu byl".

Mimochodem, s odhalováním Biografu to bylo velice zajímavé. Rukopis jsme našli docela náhodou při ověřování některých údajů pro knihu Mýtus zvaný Stínadla. Nevěděli jsme, co si o rukopisu máme myslet, takže jsme jako první krok oslovili různé foglarovské badatele. Reakce byla následující:
[ul]1/3 neodpověděla (asi jsme jim za to nestáli), [/ul][ul]1/3 odpověděla něco ve smyslu "To je zajímavé, ale nic o tom nevím",[/ul][ul]1/3 reagovala ve smyslu "Super! To psal JF. On je autor."[/ul]
Skoro jsme tomu sami podlehli. Naštěstí jsme hledali dál a zjistili jsme nad všechny pochybnosti pravý opak. Autorem Biografu Foglar určitě není.
Molka Člen
#2 | Vloženo 11. 1. 2011 22:45Zajímavé, přezdívku jsem tady nepoužil a je u mého jména v předešlém příspěvku :-)).

No ohledně oné básně to ukazuje na teorii nezapadajícího poslední části. Sestavujíce nějaký obraz nám zůstává poslední díl. Ten ale nějak nepasuje. Pak zjistíme, že to chce pohled z jiné strany. Z jiného úhlu je ovšem nedokončený obraz jen a jen součástí jiného celku, jenž může mít zcela jiný význam.

Na knihu Mýtus zvaný Stínadla se docela těším a "odhalení" odpovědí pro budoucnost tajemství Stínadlel mne nechává klidným. Největší tajemství už odhalena asi byla, ale zapadla kdesi v zapomnění. Jenže - my lidé - nejsme dokonalí a tak si právo na chybnou doměnku vyberu třebas i tentokrát.
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 12. 1. 2011 17:33Zatím jsem si z ukázek knihy neudělal závěr nebo názor. Ono z pár stránek... Jen mě napadá, proč zrovna 1911?
Molka Člen
#4 | Vloženo 12. 1. 2011 17:51jiggi 1911 - to se pred lety nejak vypocitavalo. Mozna je o tom cosi na Bohouskovi.

Z informaci ktere jsem o knize cetl a ukazky jsem se nic noveho nedovedel a myslenka ze Vontove byly mozna kluci z Frantisku bych /pro sebe/ za prekvapujici neoznacil. Ale jak pisi vyse - trebas budu prekvapen az prectu knihu celou.
jiggi Moderátor
#5 | Vloženo 12. 1. 2011 18:06Molka: Souhlasím. Asi si to chce knihu přečíst celou. Zatím mám poněkud rozporuplný pocit a nechci to komentovat. Myslím si ale, že se velkého odhalení asi těžko dočkám.
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.