Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Dva stínadelské světy

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 28. 6. 2011, celkový počet příspěvků: 29.
jiggi Moderátor
#1 | Vloženo 3. 8. 2011 14:28Ohledně trilogie jde spíš o některá skutečná místa nebo věci, lidi.
Molka Člen
#2 | Vloženo 4. 8. 2011 18:49Rychlonozka
A to jako prozradit něco zadarmo? :-)
Malape Člen
#3 | Vloženo 5. 8. 2011 0:02Molka
"ANO, protože sděluji i to, že každý má právo považovat svá nalezená Stínadla za pravá a nesnažím se definovat obecný a všeplatný výklad Stínadel."

Ale tím, že sdělíš svůj pohled (a často nepřímo - o to hůř), který považuješ za fakt, tak v podstatě někomu znemožníš udělat si právě ten svůj obraz, ta svá Stínadla, nemyslíš?
jiggi Moderátor
#4 | Vloženo 5. 8. 2011 6:50Oba dva, Molka i Malape, mají v některých věcech pravdu. Takový je můj názor. Stínadla jsou jednak tam, kde je chceme mít, ale ta naše Stínadla jsou posunuta do určitějších hranic...
Molka Člen
#5 | Vloženo 5. 8. 2011 14:37Malape
Takže bych měl sdělovat jen své pohledy, jenž nepovažuji za fakt? Pokud svým sdělením někomu znemožním udělat si právě ten svůj obraz, ta svá Stínadla tak jsem rozhodně větší manipulátor než jsem si dosud (a i ty) myslel.
Domnívám se, že pokud někdo chce najít Stínadla (a teď nechavám být jaká) tak musí pro to něco udělat, zvednout se od PC. Tahle diskuse mu odpověď na to "Kde jsou Stínadla?" nedá a když ano tak zkresleno a pokřivenou názorem toho či onoho. Může zkusit vyhledávač, ale stejně zůstane nejspíše ztracen. Osobně nevím jaká kdo vlastně hledá Stínadla - literární, ta na něž si kdosi hrál, ty s razítkem a tak moje odpověď bude, že každý má hledat svá Stínadla. Tak jak jsou Stínadla popsána v trilogii tak taková v reálu neexistují, ale existují místa a události, jenž nám ty knižní Stínadla přibližují ke skutečnosti (třeba řekneme "to vypadá jak ulička z knižních Stínadel") a pro danou osobu mohou být i onou hranicí (Rozdělovací třídou), kde se setkavá realita s fantazii.
Tak a pokud jsem teď někoho zmystifikoval, ovlivnil, očaroval tak navštiví nejbližší podnik kouzel vnučky Jeremiášky - třeba mu pomůže.
Malape Člen
#6 | Vloženo 5. 8. 2011 20:06Molka:
Slovo fakt jsem použil ve smyslu jakési obecné platnosti ("je to tak, a ne jinak").
Pokud někdo takovou myšlenku s obecnou platností chce uvést (z několika tvých příspěvků mám pocit, že jsou považovány právě za obecně platné), měl by i uvést důvody a skutečnosti, které ho k takové myšlence/názoru vedly.
Když tak neučiní, člověk si pak těžko může na takový názor udělat vlastní obrázek a zhodnotit, zda daný názor stojí na pevných základech a není nesmyslem.

Když píšeš, že tato diskuze dá čtenáři "odpověď pokřivenou názorem toho či onoho," tak vlastně připouštíš, že tu k jakési manipulaci dochází.

Když jsi napsal, že "nevíš, kam má tahle debata směřovat," snažil jsem se na tuto otázku najít odpověď.

Myslím, že mě ke vstoupení do diskuze vedla skutečnost, že mnohý čtenář jedná stádovitě a bez vlastního přemýšlení přijme názory druhých.
Řekl bych, že se v současnosti málo říká "nevěřte všemu, co slyšíte, vidíte, či čtete..."
Přitom v dnešní době internetu je právě takové pasivní přijímání velkým nebezpečím.
Totiž kde jinde, než na internetu, člověk narazí na spousty bludů a nesmyslů?
Proto jsem chtěl na některé (pro mě ne úplně košér) názory reagovat.

Ber na výše zmíněné prosím ohled. Byť své příspěvky píšeš s jakkoli dobrým úmyslem, tak myslím, že pomalu docházíme k závěru, že mnoho z těch příspěvků může nadělat spíše více škody, než užitku.

S druhým odstavcem předchozího příspěvku souhlasím a děkuji ti za něj.
Molka Člen
#7 | Vloženo 7. 8. 2011 19:58"mnoho z těch příspěvků může nadělat spíše více škody, než užitku."
Malape, prosím, prosím napiš mi, co mám tedy dělat abych neškodil. Trápí mne to v noci, ve dne. Nechci být tou "škodnou" abych byl záhy myslivcem (strážcem morálky) a spasitelem zastřelen.
Malape Člen
#8 | Vloženo 9. 8. 2011 8:51Molka: Asi jsi to nepochopil, když si z toho děláš jen srandu...
Neříkám, že ty příspěvky vedou k úpadku morálky a já jsem jejím strážcem (fakt vtipný...). Škoda může být v tom, že se snažíš něco vysvětlit ale výsledkem je pravděpodobně větší zmatenost. Což nemusí být zas taková tragédie, ale prostě jsem se chtěl ozvat.
Havran Člen
#9 | Vloženo 23. 3. 2013 18:51Zdravím všechny diskutující. Abych se trošku upřesnil, pamatuji velmi živě cvrkot ve starých uličkách 80. a 90. let jako místní obyvatel a vedoucí oddílu Žlutý květ, později 97. oddíl TOM. Každá doba má své protagonisty a své kulisy, v nichž se odehrávají jejich příběhy. Bylo tomu tak i za časů Jaroslava Haška, Gézy Včeličky a Jaroslava Foglara. Život dospívajících se vskutku až do padesátých let odehrával venku, v uličkách. Tento způsob trávení volného času dozníval až do let 80. a počátku devadesátých. Pro nějaké hodnocení je ale potřeba etnologický a etnografický přístup, studium prací, zabývajících se chováním sociálních skupin dospívajícíh například v druhé polovině 19. století a podobně. Samozřejmě je to poněkud pracnější a nudnější, než se ohromovat nějakými senzacemi a pseudofaktografií.
Nicméně je třeba vidět i onu podlinkovou (filosofickou) část Stínadel, jako fenoménu hledání sebe sama, smyslu života, přijímání ideí a životních kréd. Z mého hlediska jsou důležitější tato vnitřní Stínadla. Není důležité, že například v Roudnici nad Labem jsou uličky v okolí bývalého popraviště s dodnes existujícími názvy Rváčov, že v tomtéž měste se ještě před napsáním ZH vyráběl hlavolam - dřevěná hvězdice v kleci, jejíž výroba byla ukončena někdy kolem roku 1925 a s jejímž majitelem, jistým panem ....(jméno si může každý trošku šikovný pátrač vypátrat) se pan Foglar znal a za ním do Roudnice i jezdíval. Tento příběh (i když skutečný) je jen ukázkou, zda je důležité toto vědět nebo nevědět. Možná i publikace "Praha zednářská", kdese o Vontech hovoří, napoví více....
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.