Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Čtení, názory na foglarovky

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 15. 5. 2008, celkový počet příspěvků: 30.
jiggi Moderátor
#1 | Vloženo 19. 5. 2008 15:50Jan
Vidíš, já zase nechápu, jak se ti nemůže líbit Trilogie... =) Ale já vím, co konkrétně se mi na Hoších od Bobří řeky nelíbí - nereálnost. Tím je ale nechci schazovat.

Někde dříve byla diskuzióne o Jestřábovkách příručkách. Některé (Kroniky) nemůžu jako skaut moc ocenit, ale na druhou stranu takový Náš oddíl hltám jak Dobrodružství v Zemi Nikoho.
Jan Redaktor
#2 | Vloženo 19. 5. 2008 16:40jiggi
Nereálnost? Co je tam nereálný? To s tou Zelenou příšerou? Vždyť Foglar psal reálný knížky, přece to sám tvrdil! Mně zase přijde Stínadelská trilogie nereálná. Ale každý máme svůj názor, kvůli kterému se přece nebudeme hádat, ne? :-)
Bimbam Redaktor
#3 | Vloženo 19. 5. 2008 18:37Nevím co se Jiggimu zdá na Hobřácích neskutečné. Myslím že ta kniha není fikce, vychází z toho že Jestřáb byl vůdcem oddílu, zapáleným pro svůj oddíl, své kluky ve Dvojce, skautem s tím dobrým co skauting přináší. A hlavně byl velkým znalcem klukovské duše. Myslím že v téhle knize i jejím pokračování Pod junáckou vlajkou Jestřáb popsal hodně skutečnosti a sem tam vložil do knihy i některé ze svých uskutečňovaných snů a přání.
Mimo Záhady hlavolamu, bouřících se Stínadel a kreslených RŠ byly právě po Historii Svorné sedmy tyhle dvě knížky jedněmi z jeho prvních které jsem četl. A nepřišly mi neskutečné ani když jsem je četl třeba o mnoho let později. A dost podobných situací jako je v knihách popisováno jsem během svýho brožovanýho života zažil i když jsem přímo skautem nikdy nebyl.
Pro mne je skauting víc než jen papíry, výkazy, kurzy a pískání na píšťalky. A Jestřábovy knihy mi daly hodně a mám dojem, že pořád ještě dávají. I když se mnohé myšlenky z nich v dnešní době už zase vůbec nenosí, já se kvůli tomu měnit nebudu, ani nechci. Skauting je dnes jinde než za Jestřábova mládí, jinde než byl krátce po obnovení po 89. roce, ale pořád má v sobě mnoho dobrého, co může mladým nabídnout. Znám několik „činovníků“ kterým bych ruku nepodal, stejně jako znám naštěstí podstatně víc těch obyčejnejch pěšáků v oddílech, radách, utahanejch oddíláků, i pár nejvyšších u vodních skautů i u „suchozemců“ za který bych dal i svý jméno všanc a ruku do ohně.
Kawi Redaktor
#4 | Vloženo 19. 5. 2008 20:14Tak vidím, že se zde rozběhla opravdu zajímavá diskuze. A musím říct, že ty příspěvky jsem si se zájmem přečetla a odhalily mi nové nové věci. Je fajn se dozvědět názory ostatních...
Bimbam, jiggi
Mám vás pozdravovat od Bubliny.
jiggi Moderátor
#5 | Vloženo 20. 5. 2008 15:06Nestíhám zaznamenávat diskuzi! =)
Kawi
Pozdrav se přijímá!

Hoši od Sázavy - é - teda - Bobří řeky: Když se nad tím zamyslíte, možná vám dojde, že mi nevadí příběh, ale jeho neskutečnost. Kdyby to byli skauti, neřeknu - ale tady se najednou dá dohromady 12 (!) kluků, kteří se témeř (nebo vůbec) neznají - mají dokonalé skautské chování a jsou přátelé na život a na smrt. Pak Rikitan - je mu něco přes dvacet a místo toho, aby šel s kamrádama (a asi taky kamarádkama) na tramp, tak se moří u dvanácti kluků (ktří jsou věkově úplně mimo) s bobříky. Má čas, všechno zařídí, všechno dokáže, všechno zná, je dokonalý - ale sotva Mirek jednu Luďkovi ubalil, tak se skoro sesypal...
A teď mě ukamenujte, že jsem takhle řekl svůlj názor (Pozor, já nekritizuju! Já myslím, že bobříci jsou docela užiteční pro toho, kdo je loví.) na Hochy od Bobří řeky.
Jan Redaktor
#6 | Vloženo 20. 5. 2008 15:23jiggi
To bych musel mít kameny, abych tě mohl ukamenovat, ale tady v bytě žádný nevidím. :-) Každý máme svůj názor, za kterým si stojíme. Já mám zase ten, že Stínadelská trilogie je trochu nereálná, na rozdíl od Hochů od Bobří řeky.
kubino Redaktor
#7 | Vloženo 20. 5. 2008 17:56Reálný, nereálný, v každé knížce je něco nereálného. Myslím si, že v dnešní době, když se na to dívám zpětně je nereálná každá Foglarovka, aspoň trochu a z jistého úhlu. Myslím si, že Hoši určitě jsou nereální, ale díváš se na to z pohledu dnešní společnosti, dříve to třeba reálné bylo, nevím.
Bimbam Redaktor
#8 | Vloženo 21. 5. 2008 18:49Vidíš Jiggi, mně se zase tohle nereálné nezdá na Hobřácích.Neboť jsem i takovou partu mimo skauta či pionýra zažil a dokonce i tábory jsme dělali a na výpravy jezdili a skoro po skautsku se chovali. A nikde organizováni papírově nebyli. Tudíž se mi ani tohle nezdá vymyšlené. Samozřejmě, že každý může soudit jen na základě svých vlastních myšlenek, zážitků, pozorování z okolí a toho co už prožil.

Kawi
Tož pozdravuj Bublinu je to už pár jar.
jiggi Moderátor
#9 | Vloženo 21. 5. 2008 20:31Souhlasim (tak ňák) se všema názorama na HOBŘ. =)
tomas fiala Redaktor
#10 | Vloženo 1. 6. 2011 9:38Tak jsem si tohle vlákno celé přečetl a budu na něj komentovat postupně. Nejprve se tu řešilo, jak dlouho se dá číst na jeden zátah - já několikrát pročetl celou noc a jednou celý den, ale více jak 10 hodin jsem u žádné knihy myslím nestrávil.

Ve druhé části jste řešili oblíbenost foglarovek. Já osobně mám v toto období nejraději Boj o první místo a Když Duben přichází - ta psychologie. Co jste napsali o Rikitanovi - že se zahazoval s mladšími kluky - to chápu. Já mám také nejlepší kamarády o semd osm let mladší. A dělají mi mnohem větší radost než moji vrstevníci. Dost možná, že jsem se nevědomky Rikitanem inspiroval - já na Hoších od Bobří řeky visel asi dva měsíce (byla to má první faglarovka). Trilogii jsem četl jako dobrodružný příběh, ale jinou hodnotu pro mě moc neměl. Příručky jsem zatím využil jen z části, ale věřím, že jednou se mi ještě budou hodit.
Moderátor Paja: To téma je 3 roky staré. Nemyslím, že bylo nutné ho vytahovat, pro příště spíše založit nové.
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.