Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Kdo byl Jan Tleskač? Stínadla se budou bourat?

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 31. 12. 2008, celkový počet příspěvků: 36.
kubino Redaktor
#1 | Vloženo 5. 1. 2009 17:25Určitě se něco najde, ale rozhodně se tím nic zásadního nezmění... mno ale jak se tak dívám na dnešní novináře, vůbec bych se nedivil kdyby třeba za rok uvedli v tisku, že byl Foglar agentem StB, tím myslím, že cokoliv se v tisku objeví můžou bejt leda tak pomluvy, nepodložené informace či věci, které již známe atd.
tomas fiala Redaktor
#2 | Vloženo 14. 8. 2009 21:19Jestli ta knížka existuje, byť nedokončená, být to na mně, vydal bych ji. Vůbec by mi nevadilo, kdyby skončila v klíčovém okamžiku...
Paja Administrátor
#3 | Vloženo 14. 8. 2009 21:33Nechci být pesimistou, ale řekl bych, že z ní existuje tak akorát název.
kubino Redaktor
#4 | Vloženo 15. 8. 2009 10:27Taky mám ten pocit:-)
jiggi Moderátor
#5 | Vloženo 15. 8. 2009 11:47Kdoví, co by znalý člověk našel v tom památníku.
dae Člen
#6 | Vloženo 16. 8. 2009 12:39Najít se tam určitě něco dá, ale jsou lidé, kteří takhle bádají už léta. Každý papír je zatříděný (tj. existuje zcela přesný soupis co v archivu je), neválí se tam žádné neotevřené bedny. Takže neznámou rozepsanou knížku tam rozhodně nikdo neobjeví. Jediné co je možné objevit jsou různé poznámky osvětlující život JF nebo ukazující na autorství JF v něčem, co se do teď nevědělo (viz některé díly seriálu Pan Bacil).
dae Člen
#7 | Vloženo 20. 8. 2009 15:53Četl jsem si teď znovu celé tohle vlákno a jelikož uplynula už nějaká doba a já za tu dobu mohl přečíst pár let z deníku JF, tak si dovolím okomentovat tuhle větu od Bimbama: „Nikam si to nemusel poznamenávat, paměť měl vždycky jako slon.“

Musím se trochu smát, podle deníku rozhodně neměl paměť jako slon, řekl bych tak jak všichni ostatní. :o) Když se k deníku 3-4 dny nedostal, už ty dny zpětně rekonstruoval těžko, některé jsou vyloženě prázdné. Navíc měl notýsky, kam si právě zaznamenával třeba náměty na RŠ nebo i knihy, pokud ho zrovna napadly. To by asi taky nedělal, kdyby si byl jistý svou paměti. :o)
Paja Administrátor
#8 | Vloženo 9. 7. 2017 12:08Na toto poměrně staré vlákno jsem si dnes vzpomněl, když jsem se dozvěděl, že v materiálech dosud uložených v bytě JF byly nalezeny dosud neznámé poznámky k čtvrtému dílu stínadelské trilogie. :)
Jan Redaktor
#9 | Vloženo 11. 7. 2017 18:58Tak to je paráda! Díky za zajímavý odkaz. Škoda, že toho není alespoň o trochu více. Zajímavé jsou pak více než ona první kapitola hlavně ty Foglarovy poznámky k plánovanému obsahu čtvrtého dílu. Kdo ví, jestli toho měl Foglar v hlavě více než je těchto několik poznámek (hádám, že ano), nebo zda nejsou ještě někde založené poznámky další, které se ještě doposud nepodařilo najít a které by nám o plánovaném ději řekly o něco více... Každopádně i tohle je více než nic. Příliš jsem nevěřil tomu, že by se vůbec něco mohlo k tomu tématu objevit.
jiggi Moderátor
#10 | Vloženo 12. 7. 2017 16:35Je hezké, že se dá pořád něco najít. :) Zajímalo by mě povolání paní Mažňákové... Dejme tomu "koupě a prodej obnošeného šatstva"? ;)

Zajímavý taky je, že byt dosud nikdo nevykradl!
Falka Člen
#11 | Vloženo 17. 7. 2017 21:23Pro mě bylo poměrně zdařilé pokračování Poslední tajemství Jana T., četl jste to někdo? (možná trochu OT)
Jan Redaktor
#12 | Vloženo 18. 7. 2017 14:12Já to četl, ale asi to už bude skoro 10 let zpátky. Předpokládám, že většina diskutéru zde na webu to četla rovněž. Tehdy, když jsem to četl, tak se mi to také hodně líbilo. Z mého pohledu se Velinskému podařilo na Foglara vhodně navázat a vytvořit tu klasickou stínadelskou atmosféru a samotný děj byl velice zajímavý a nepůsobil nadbytečně. Jestli se nepletu, tak Velinský uvažoval i nad pátým pokračováním, ale nějak kvůli autorským právům ohledně Foglarova díla k tomu nedošlo a bohužel už také nedojde, jelikož je to už několik let, co nás Kapitán Kid opustil...
Paja Administrátor
#13 | Vloženo 18. 7. 2017 16:58Falka
Poslední tajemství Jana T. jsem četl v době, kdy vyšlo jako novinka. Taktéž jsme o této knize před nějakým časem zde na fóru diskutovali.
Ben Člen
#14 | Vloženo 11. 9. 2020 19:31Ten text té údajné první stránky pod tím před třemi lety uvedeným odkazem mi připadá zcela neautentický a nevěrohodný. Skoro bych cynicky řekl, že kdyby psal Foglar v té době už takhle stroze a přímočaře, tak je lepší, že to nenapsal. Ale vůbec se mi nezdá, že by to bylo jeho dílo, vůbec bych to na něj neodhadl a netipoval.

Připadá mi to jako velmi laický, neumělý a hodně nepovedený pokus ho napodobit. A to po stránce stylistiky ("Kdyby jeden... při odnášení koše... A tak si lidé... který v koši ... po otevření koše.") i dynamiky textu. Vyloženě mi připadá, jako kdyby pisatel jen "senzachtivě" parazitoval na tom, co bylo v Tajemství Velkého Vonta sděleno daleko nenuceněji a decentněji.

Poslední dva tři odstavce jsou pak jen neurčitým náznakem zápletky v klasické stylizaci: neznámý příchozí do klubovny, vyplašený Rychlonožka, "máme to přece na dveřích napsáno". To by ale Foglar nemusel vůbec rozepisovat, nic to nesděluje a hlavně je to nepřirozeně stmeleno a urychleno. Taky to hned na začátku využívá již použitý a vymyšlený princip vytvoření zápletky. To neberu.

Stínadelskou trilogii jsem nečetl už dlouho, ale jsem přesvědčen, že takhle rychle se tam děj neodvíjí. V Záhadě hlavolamu určitě teprve ne - tam v první kapitole teprve "hasne den" a vzniká podnět k pozdějšímu TAM-TAMu. Zabušení na dveře klubovny je až někde v páté (?) kapitole.

Obrázky (foto) s údajnými poznámkami k obsahu už pod tím odkazem asi nejsou k dispozici, alespoň mně se nezobrazují...
jiggi Moderátor
#15 | Vloženo 21. 9. 2020 14:33Ben
Mám podobný názor. Rozhodně nejde o to, jak by čtvrtý díl vypadal, ale jak by nevypadal. Proč? Protože pokud pan Foglar tenhle náčrtek považoval za začátek rukopisu, který bude dál rozvíjet, vzal by si ho s sebou do nemocnice, případně by si pro něj nechal dojít... To neudělal a tudíž ho pomyslně odhodil jako nepoužitelný.
Jeho dílo to asi bude. Půjde o letmé hození nápadů na papír. Nikoli "rukopis". ;)
Ben Člen
#16 | Vloženo 21. 9. 2020 19:02No asi je zvláštní představa, že by to tam někdo podstrčil (a bavil se tím, jaký to u foglarovců vzbudí rozruch), taky by to měl minimálně odborník-grafolog asi celkem snadno poznat (pokud by se tím ovšem zabýval).

Jenže mně to právě nepřijde ani jako to "letmé hození nápadů na papír" - chybí mi tam ty nápady. Ten text pouze lacině rekapituluje dramatický závěr a pointu Tajemství Velkého Vonta, přidává k tomu jen novodobé téma "bulvárního" novináře a klasicky tajemnou návštěvu v klubovně Rychlých šípů. Není tam žádný letmý nástin zápletky, nějakého nápadu, ničeho, co by se dalo rozvíjet (a již obsahovalo nějaký zárodek). Je to spíš takový neumělý pokus o nějaký úvod k novému příběhu, který ale stačí psát až "načisto" (bráno s rezervou, samozřejmě každá část textu může zahrnovat pozdější úpravy). Není to soukromá poznámka k zápletce ani vývoji nového románu, nové postavě, je to psáno tak "pozvolna", jak by se to chtělo předkládat čtenáři, ale moc málo pozvolna a kvalitně.

Nevidím tam prostě žádné opodstatnění ke vzniku tohoto textu - jakým by kvalitní foglarovský text první kapitoly, nebo i jen její části, byl, i kdyby (nebo spíš právě proto, že by) samozřejmě plným právem ještě nic nevyzrazoval o budoucí zápletce. Text první kapitoly Modré rokle otištěný někdy v roce 1990/91 v jednom čísle snad Skaut-Junáka, několik let před jejím (prvním) knižním vydáním v roce 1994, dnes by se komerčně nazval "ochutnávka", mi tehdy velmi učaroval právě svým pomalým tempem úvodu k příběhu známému z komixu a dlouho mě potrápil nedostupností pokračování, když jsem se z něj dozvěděl vlastně "jen" popis Dennyho ranního vstávání a cesty na kluziště. Ale právě to mě - v oprávněném očekávání pozdějších bohatých námětů - velmi fascinovalo. Rozjet zápletku nějak přímo hned v první kapitole by byla fušeřina.

A právě tak na mne působí tento text. Není to ani vlastní poznámka k námětu (která by měla být spíš stručná, tematická a bohatá na klíčové prvky příběhu, ale nám by samozřejmě nemusela vůbec nic říkat), ani důkladné zpracování výsledného textu (byť jen úryvku ze začátku), jak by jej chtěl Foglar asi čtenářům předložit. Ale samozřejmě je to jen můj neprofesionální dojem. Neznám Foglarův způsob tvorby příběhu a zpracování textu, a třeba bych se divil, kdybych si mohl přečíst některou "pracovní" verzi něčeho, co znám.
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.