Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 3440

Psáno na zdech stínadelských (podzim 2012)

Již hodně vody odteklo korytem stínadelské stoky od vydání posledního článku na foglarwebu o dění v křivolakých uličkách. Ke konci roku 2012 jsem proto připravil toto shrnutí zaznamenaných událostí letošního podzimu.


Na počátku listopadu byl v uličkách hledán majitel jistého deníku. S jakým výsledkem nevíme, faktem je, že ukázka vylepená na zdi v ulici Ve Stínadlech brzy zmizela.

V průběhu podzimních měsíců se však v blízkém okolí zmíněné uličky objevily další zajímavé texty. Na dveře domu, který je příznačně označen křídou jako kočičí hrádek, někdo vylepil ukázky z jakéhosi deníku. Jazyk i písmo rukopisu nasvědčuje, že se jedná o jiný exemplář než ten, o němž byl již zmíněný článek.

Fotografie zápisků
Úryvky z deníku nalezené na dveřích domu v ulici U Obecního dvora

Další vzkaz, který jsem uviděl, mě zaujal už svým odlišným grafickým provedením. Už ne křída na zdi, už ne ruční psaní na papíru… Vytištěný bílý text na černém pozadí na sebe zřetelně upozorňoval. O několik týdnů později jsem Na Hadím jazyku objevil odpověď.

Fotografie vontských vzkazů
Zpráva od BKK
Fotografie vontských vzkazů
Zpráva od Široko Daleko

Vzkaz legie BKK se však nešíří jen v uličkách, ale také elektronickou poštou. I do redakční pošty foglarwebu přišla zpráva:

SÍNADLA [sic], my jsme BKK! Jsme legie! Neodpouštíme! Nezapomínáme! Očekávejte nás!

My nemáme vůdce. Nelze se k nám připojit. Ale připojit se může každý. Nemáme organizaci. Nemáme chartu, nemáme manifest, nemáme členské poplatky. Nemáme žádného vůdce ani pevnou ideologii. Nežijeme v jednom městě a některé věci vidíme rozdílně. BKK je skupina v tom smyslu, jako hejno ptáků je skupina. Jak zjistíte, že jsme skupina? Podle toho, že letíte stejným směrem… Ptáci se mohou kdykoliv přidružit k hejnu nebo jej kdykoliv opustit, případně letět jiným směrem, zcela jinam než hejno. Ve skutečnosti BKK není ani skupina. BKK je způsob jednání.

Můžeme být kdekoliv a kdykoliv. Můžeme být kýmkoliv. Není naším zájmem něco poškozovat. Byli bychom proti sobě – jsme jedni z Vás. Naším cílem je upozornit na naší přítomnost a dát najevo nevůli se současným stavem. Je nás mnoho, každý z nás má nějakou svou specifickou schopnost. Je nutné tuto schopnost v sobě najít a zapojit se do změn.

Šiřte tuto zprávu dál napříč prostorem a připojte se k nám. Tvořte vlastní operace a neomezujte se hranicemi Stínadel. Šiřte naše poselství.

Jsme legie! Neodpouštíme! Nezapomínáme! Očekávejte nás!

BKK, http://b-k-k.sweb.cz

Avšak ani klasické nápisy se ze Stínadel neztratily, jak dokládá fasáda kočičího hrádku.

Fotografie vontských nápisů
Nápis Kdo je F. Bahník? na zdi oprýskaného domu ve Stínadlech

Další objevený typ vzkazu je tvořen bílým papírem velikosti A6 vylepovaným na zdi nebo na kandelábry uličního osvětlení. Na obrázku je vyobrazena šestice postav – Vontů?, jež je obklopena listy ginkga a žlutými špendlíky. Pod nimi je nakreslen ježek v kleci, dlažba s kamenem ve tvaru srdce a hvězdice doplněná textem Široko Daleko.

Fotografie vontských vzkazů
Plakátek ve Stínadlech
Fotografie vontských vzkazů
Výzva obyvatelům Stínadel

Počátkem prosince jsem zaregistroval také zajímavou výzvu obyvatelům Stínadel podepsanou již známým souslovím Široko Daleko. Myšlenka zvelebení veřejného prostranství, vytvoření klidného místa pro hry a snaha o její podporu zapálením svíček v jeden večer. Velmi to připomíná známý příběh vzniku Večera světel z Foglarovy knihy Stínadla se bouří.

Na Večer světel konaný na obvyklém místě v obvyklý čas zvaly další plakátky. Večer světel organizovaný SPJF pro veřejnost se konal jako tradičně 17. prosince na Haštalském náměstí. Na této akci je mimo jiné vyhlašován vítěz pátrací hry Hledáme Rychlé šípy. Právě pátračům byl nejspíše určen vzkaz nadepsaný slovy Hledáš Rychlé šípy?. Jestli některý z nich skutečně okusil, jak Vontové s vetřelci zacházejí, mi není známo :).

Fotografie vontských vzkazů
Pozvánka na Večer světel
Fotografie vontských vzkazů
Vzkaz hledačům Rychlých šípů