Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Eldorado č. 32

Diskusní fórum · Časopis Eldorado, téma založeno: 19. 12. 2013, celkový počet příspěvků: 26.
tomas fiala Redaktor
#1 | Vloženo 19. 12. 2013 18:56Tak se koukám na novinky a nevěřím svým očím... Nové číslo! Skutečně vánoční překvapení, věřím, že nejen pro mě. Myslím, že se povedlo, pěkné články (ne, že bych už četl všechny)...

Proč se nic o změně ve vedení redakce neobjevilo dříve? Mělo to být jako překvapení?
Paja Administrátor
#2 | Vloženo 19. 12. 2013 21:33tomas fiala
Ta změna nebyla ani tak chystána jako překvapení, spíše se nějakou dobu domlouvala její forma a Martina na realizaci čísla začala pracovat o minulém víkendu, včera ho pak Kubino graficky doladil. A mezitím se nějak nedostávalo času o probíhajícím dění informovat.
kubino Redaktor
#3 | Vloženo 19. 12. 2013 22:43Bylo by dobré rozvinout diskusi nad budoucností časopisu i tohoto čísla. Osobně si myslím, že má číslo slabší korekturu textů, chybí mu obrázky a v neposlední řadě nějaké pravidelné (opakující se) rubriky k nimž se vážou i jejich záhlaví.
Marta25 Člen
#4 | Vloženo 20. 12. 2013 14:12Ahoj, takže moje první číslo. Dělala jsem na něm hodně dlouho, ale zřejmě to nestačilo. Co se týče druhé stránky, můj nápad byl jiný, a myslím, že by to bylo přehlednější, ale co mám teď dělat. Rovněž u filosofie jsem to měla trošku jinak poskládané + obrázek. Obrázek Ayrtona Senna byl nějaký „zkomolený" - nevím, jak se to tam ocitlo, možná je to spíše chyba techniky, nevím. Záhlaví a zápatí jsem také měla jinak udělané a upřímně mě mrzí, že to bylo změněno. Chápu, že asi nemám, co kecat, ale vadí mi to. Dělala jsem se s tím opravdu hodně dlouho a najednou zjistím, že je všechno jinak. Ale to je jedno. Co se týče obrázku, pár jich zmizelo, jinak si myslím, že jich je tam dost. Na dalších redaktorech pracuji, z prstu si je nevyčaruji a jelikož bylo dobré, aby číslo bylo vydáno do Vánoc, na tvorbu lepších záhlaví a zápatí jsem neměla čas, a ten já potřebuji. Jinak si myslím, že články byly kvalitní, a kdyby jedna slečna nesouhlasila, že ho napíše už teď - měli bychom o jeden méně, což by byla škoda - podle mě je velice dobrý. Co na závěr? Upřímně jsem zklamaná, kolik věcí bylo změněno (možná pro dobro časopisu, nevím), s kvalitou článků jsem jinak spokojená. Do dalšího čísla se to doufám vše vyřeší.
kubino Redaktor
#5 | Vloženo 20. 12. 2013 15:17Co se grafické úpravy týče, možná mi číslo dorazilo v jiné podobě, než bylo od tebe. Pro ilustraci jsem ho uložil do PDF, aby ses mohla podívat jak vypadalo u mě v počítači :-)

Nyní k jednotlivým bodům:
Obrázky: Byly vesměs všechny poškozené, může za to druh obtékání a umístění, který byl zvolen. Proto jsem všechny obrázky musel najít vesměs znova na internetu a ukotvit a nechat obtékat správně. Obrázek Senny vypadá tak jak vypadá :-( Bohužel, tak mně byl doručen. A u pohřebního průvodu jsem přidal popisek tak, jak se správně má, jestli jsem ho umístil na špatné místo v textu, omlouvám se.
Obsah: Upravil jsem ho na klasický rejstřík, tzn. tečkovat mezerníkem nelze. :-)
Redakce: Podle mého názoru by měl být prostor pro redakci ještě menší, třeba písmo 8 a někde v rohu - v žádném časopise jsem neviděl, že by výčet redaktorů byl na celou stránku :-) Obrázek jsem vypustil, protože byl poničený z důvodu chybného obtékání apod. Nevím proč se tak stává při určitém druhu obtékání a ukotvení, ale obrázek se zkrátka takto zdeformuje a pak s ním už nic nenadělám :-(
Citáty i vtipy: Příliš velké mezery, vznikají tak bílá nevyplněná místa. U všech odstavců je třeba zachovat stejné formátování a nastavení.
Komiks: Uprostřed časopisu mi přišel nevhodný, ponechal jsem ho na konci, jak byli čtenáři zvyklí v minulosti.

Celkově si myslím, že záhlaví i zápatí jsou zdařilá. Co se týče názvů kapitol, ponechal jsem je v kovbojském duchu v souladu se záhlavím a zápatím. S texty jsem nehýbal, pouze jsem opravil gramatické chyby v textu :-) Řazení článků jsem si musel uzpůsobit podle toho, jak zrovna "vyplynula" bílá místa v textu :-) I tak si myslím, že jsem jejich pořadí zásadně nezměnil. Stále se ta grafika nepodobá jiným časopisům pro mládež (např. Bobří stopa), ale řekl bych, že u tohohle čísla je vydařená. A není pravda, že do toho nemáš co kecat, jsi šéfredaktor, já dostal pokyn to číslo graficky vylepšit a připravit k vydání, jiná specifikace od tebe nepřišla! Proto jsem konal jak jsem konal a myslím si, že to je takto hezčí, což může být otázka vkusu každého z nás :-) Je škoda, že jsi na tom strávila hodně času (co se grafiky týče), protože já to stejně nevyužil a celé přepracoval a trvalo mi to asi 4 hodiny. Příště je třeba to lépe vykomunikovat, a rozhodně nejsem nějaký monarcha, který tu grafiku musí zaručeně dělat, ba právě naopak, rád se této funkce úplně zbavím, nebo si jí co nejvíc zjednoduším dle tvých požadavků :-) Příště tedy opět splním tvé instrukce, pokud budu o úpravu čísla požádán samozřejmě. A pokud by to bylo příště také na mě, pak je třeba domluvit tu koordinaci.
kubino Redaktor
#6 | Vloženo 20. 12. 2013 15:26P.S.: Když jsem v prvním příspěvku zmiňoval záhlaví jednotlivých pravidelných rubrik, nebyla to kritika, spíše návrh a podnět k diskusi. Zda tedy budeme shánět ilustrátory, kteří záhlaví k rubrikám nakreslí, nebo se udělají z fotek (viz starší čísla) apod. K tomu se váže i otázka, zda budou pravidelné rubriky, nebo zda se bude číslo slepovat z článků jakýchkoliv. To vše je třeba vyřešit, to je základní otázka. Myslím si, že novým redaktorům by se mohlo líbit, že by dostali tu možnost si psát svojí tématicky zaměřenou rubriku, do jejichž obsahu by jim nikdo nekecal (v míře). :-) Je to hodně otázek a všechny jsou důležité. Je potom otázkou, zda je těžší najít redaktora, kterého zajímá třeba Opice a o nich by psal po celý rok (12 článků), nebo redaktora, který by pokaždé napsal něco jiného, ale na nic nebyl "odborníkem". Tyto otázky neřešíme i my, ale v podstatě i většina časopisů a jelikož máme nyní šéfredaktora, který se neschovává je potřeba na ně najít společně odpověď :-)
kubino Redaktor
#7 | Vloženo 20. 12. 2013 15:39Bylo by možná dobré sepsat pro redaktory jakýsi manuál, jak ten článek správně napsat. Manuál by obsahoval například šablonu (přednastavenou), do které by článek rovnou napsali. Co se týče použité literatury a zdrojů, tak například u obrázků nejde napsat zdroj novinky.cz, je potřeba uvést celý zdrojový kód, totéž když použiji nějakou informaci z článku na internetu, také nelze napsat zdroj novinky.cz, čtenář by měl mít možnost si vyhledat onen primární zdroj, tedy ten prvotní. Pokud napíšeme jako zdroj novinky.cz, tak se k primárnímu zdroji čtenář nedostane. A u wikipedie není potřeba zdroj uvádět vůbec, texty a všechny obrázky jsou pod volnou licencí, případně stačí připsat jméno autora obrázku.
tomas fiala Redaktor
#8 | Vloženo 20. 12. 2013 17:00Reaguji na podnět o rubrikách. Jak už jsem uvedl dříve, naplánoval jsem 12 nových článků do rubriky Vynálezce. To stále platí. Záhlaví by se zatím mohlo klidně používat staré, dokud (pokud) nebude nové.
kubino Redaktor
#9 | Vloženo 20. 12. 2013 17:35Fial: Paráda, myslím, že pokud to víme takhle dopředu, tak by se dala sehnat kreslená :) V novém čísle ale asi ještě ne.
Marta25 Člen
#10 | Vloženo 20. 12. 2013 18:02Dobře, možná by bylo dobré, kdybych to dělala už v tom formátu, který by co nejvíce vyhovoval tobě a hlavně, ve kterém by to bylo všechno OK. Na tom PDF to bylo úplně jinak, než jsem to udělala já, chtělo by to sjednotit a tak. Mohl by jsi mi teda prosím říct, v kterém by to bylo nejlepší, abychom se příště tohohle vyvarovali? Když jsem to totiž dělala, tak to všechno vypadalo v pohodě, zkontrolovala jsem to všechno asi tak 5x a v tom tvém formátu to vypadalo úplně odlišně. No, ale já jsem s tím počítala, co se týče počítače jsem na houby.
Každopádně Havree neodepisuje a poslala jsem jí asi už tak pátý mail - nevím, co se děje, hádám, že z toho vycouvala. Mám také pár dalších zájemců, zatím jsme to ale nijak zvláště neprodiskutovali. Zařídila jsem reklamu na jednom webu (týká se muziky), tak uvidíme jestli to k něčemu bude a někdo se ozve.
Zdroje - dobře, u některých jsem to, myslím, měla? To je jedno, do příště vyřeším.Co se týče toho manuálu, tak bych to viděla až tak na 2.číslo v tomto roce, na první to rozhodně nestihnu, píšu ještě seminárku do školy a už s tím se dost trápím (po technické stránce), takže to vidím až na to druhé číslo. Do záhlaví by se měla napsat rubrika, které se ten autor věnuje. Máme knižní recenze, nejslavnější sportovce atd. To mi zabere delší dobu, než to vytvořím. Myslím, že na začátku bychom měli využít záhlaví z fotek, v tuto chvíli je to ta nejsnadnější cesta. Myslím si, že většina redaktorů má svoji vlastní rubriku, v tomto „vánočním" čísla, ale nebyly některé články (bylo to narychlo), myslím, že to v tomto roce vyřešíme. A s obsahem - no jo, to je moje nejslabší místo :-) Já to vím :-)
tana Člen
#11 | Vloženo 20. 12. 2013 19:32kubino: manuál pro redaktory je úžasný nápad, mě by se hodil.
Časopis jsem celý přečetla, a i když je kratší, pořád je pěkný. Po grafické stránce se mi líbil, ale možná bych tam přidala víc obrázků (můj názor). Nechci Vám do úprav nijak kecat, protože jsem tu nová a tohle číslo bylo vydané na rychlo, díky Martině, která ho dala dohromady (a která si s ním dala velkou práci). Příští díl časopisu bude určitě lepší, teď to bylo na rychlo vydané a asi v tom byl trochu chaos :)
kubino Redaktor
#12 | Vloženo 20. 12. 2013 20:24Martina: Tam je problém v tom, že word ani jiný textový editor není uzpůsoben na tvorbu nějakých časopisů :-) Tobě se zobrazilo všechno třeba dobře, ale třeba i špatným ukotvením obrázků k textu se to v jiném (novější verzi word) editoru celé přehází. To samé je s obsahem a jinými věcmi. Je to pak taková zbytečná práce dvou lidí, kdy jeden z nich může věnovat čas například na psaní článků :-) Pro mě je nejjednodušší, když by mně byly zaslány články v šabloně word, kterou bych vytvořil a obrázky k tomu byly poslány zvlášť. Někdy je problém, že vložený obrázek má třeba 10 Mb a pak se s tím pomaleji a hůře pracuje. Když dostanu obrázky zvlášť ve složce, tak jejich velikost resampluju (zmenším) a bude to ok. Čili rekapitulace: Lepší jsou pro mě články zvlášť v šabloně a obrázky s popisem zvlášť. Všechny tyto soubory po tvé korektuře zazipuješ, prostřednictvím programu winrar a odešleš. To je nejjednodušší varianta. Nebo to připravíš sama a někdo komu se to normálně otevře to dopracuje, vše je možné.
P.S.: Názvy rubrik mně tam právě tentokrát úplně chyběly. Jinak je jejich podoba a forma k diskusi, zatím se k tomu lidi moc ani v minulosti nevyjadřují, zda kreslená, "fotková" či vůbec nějaká. Nestačí jen proužek s názvem jako to mají ostatní? Nezmenšíme písmo na klasické "časopisecké" velikost 10 apod.? To je moc otázek a možná by ke grafice jako takové mělo být zvláštní vlákno. :-)
kubino Redaktor
#13 | Vloženo 20. 12. 2013 20:28Pokud bychom chtěli záhlaví z fotek, jako bývala dřív, nikdo neříká, že to musíš připravit zrovna ty, když nejsi takový kamarád s počítačem. Jsou tu jiní, kterým to jde lépe. Fial z minulosti má zkušenosti například :-) Pořád bych ale šel tou cestou ten časopis prokreslit nebo udělat nějaká hodně jednoduchá záhlaví (viz. Bobří stopa).
tomas fiala Redaktor
#14 | Vloženo 20. 12. 2013 20:59Pokud by bylo potřeba udělat nějaká záhlaví, po Vánocích by si na to klidně nějaký čas vyhradit mohl... S tím by problém být nebyl. (I kdyby se mělo jednat jen o nějaká záhlaví na kratší dobu, pokud by pak měla přijít kreslená.)
kubino Redaktor
#15 | Vloženo 20. 12. 2013 21:34To si nejdřív musíme odpovědět na otázku, zda chceme kreslená :-)
Marta25 Člen
#16 | Vloženo 20. 12. 2013 21:34Takže, jednak vítám novou členku naší redakce :-) Ahoj Táni :-) Je fajn, že si se nebála přijít :-)
Takže, jak to chápu. Dostanu článek ve wordu, opravím a tak, uzavřu. A takhle s každým dalším článkem. Tzn. budu mít několik složek. Pak vytvořím další - pouze na obrázky. Chápu to správně? Nebudu to dělat jako teď - články poskládané za sebou v jedné složce - ale každý článek bude mít svoji vlastní? Hele, vím, tohle je asi dotaz hodný žáka 6.třídy, ale potřebuji v tom mít jasno.
Jasně, kreslená záhlaví by byla určitě lepší, ale ze začátku bych se raději držela „elektronické" podoby. Časem by to šlo změnit.
kubino Redaktor
#17 | Vloženo 20. 12. 2013 22:13Tu podobu předávání článků bude lepší domluvit na facebooku v naší skupině :-) Ale v podstatě to říkáš správně. Články předáš v doc souborech a obrázky budou ve složkách k tomu zvlášť. Redaktorům pak zašleme šablonu, kde budou přednastavené parametry, a do ní článek vepíší. To ušetří práci. Tu šablonu vytvořím a pošlu. A priorita je tedy jaká? Máme hledat nějaké ilustrátory či kreslíře, kteří záhlaví nakreslí nebo ne? :-) Z tvého vyjádření to chápu tak, že dočasně budou záhlaví z fotek, jako byla dřív a až se nakreslí tak budou kreslená :-) Počkáme, až se k tomu vyjádří všichni, to bude nejlepší.
Také by bylo dobré redaktorům sdělit, aby článek byl vždy na celou stránku. Jde to vyplnit například obrázky apod. Funguje to takto i v jiných časopisech a novinách. Redaktoři musí napsat článek o 1000 znacích třeba apod., je to díky tomu, aby byla dodržena délka časopisu (což u nás roli nehraje) ale třeba u časopisů i přesah na další stránku apod. Zkrátka je potřeba nějakým opatřením (třeba tímto) vyndat z časopisu prázdná a bílá místa. Vypadá divně, když je třetina stránky prázdná a další článek nemůže začínat v druhé třetině strany...
kubino Redaktor
#18 | Vloženo 20. 12. 2013 22:14P.S.: Pamatuji si, že v minulosti se zde vyjadřovalo pár lidí, že by tvořili fotokoláže, jak to s těmito lidmi vypadá pokud máš od nich nějaké zprávy?
Paja Administrátor
#19 | Vloženo 20. 12. 2013 22:53Problematika s různým zobrazením textového dokumentu je především způsobena určitou nekompatibilitou Open/Libre Office s MS Office. Mezi jednotlivými verzemi Office od Microsoftu již takový problém není.

Jinak bych ještě nesouhlasil s tvrzením, že při čerpání z wiki není třeba uvádět zdroj, s ohledem na citace je to elektronický zdroj jako každý jiný. A zrovna obrázky jsou sice s licencí GNU-GPL, ale mnohdy právě s doplňkem "uveď zdroj/autora".
A "celý zdrojový kód" určitě také není třeba kopírovat, bylo asi myšlena celá absolutní adresa obrázku, to ano.
Delfin Člen
#20 | Vloženo 21. 12. 2013 19:52Nové číslo se mi moc líbí, ale trochu si připadám, že jsem se svým příspěvkem mimo mísu. K formátování nemám co říct, poněvač nemám v této oblasti žádné zkušenosti.
Moc se mi líbí článek Útěk od lidí, ale v kontrastu k recenzím pohádek jsem trochu v rozpacích. Pro koho vlastně píšeme?
Líbí se mi fejetonové pojetí rubriky: Co je nového?, kde jsou nedávné události vyjádřeny velmi trefně!
Za mě asi vše.
Mějte se hezky a užijte si Vánoce!
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.